OVATA nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en innovaties binnen OVATA.

Januari 2023 | Meer biodiversiteit bij OVATA

Link naar het artikel: 2301-kasmagazine-meer-biodiversiteit

April 2022 | Datagedreven telen bij OVATA

OVATA en datagedreven telen

Op 7-jarige leeftijd begon Hans Ammerlaan al met het stekken en verkopen van Crassulas. De passie voor planten ontwikkelde zich verder; Hans is nu al zo’n 34 jaar eigenaar en teler van ‘OVATA pure Succulents’. Sinds 2013 teelt OVATA steeds meer in harmonie met de natuur. Deze ontwikkeling is een gevolg van een grote brand in 2012. Na deze brand besloot Hans over te gaan op een nieuwe teeltstrategie om in eerste instantie minder afhankelijk te zijn van teeltvakmanschap. De nieuwe strategie is onder andere gebaseerd op de teeltfilosofie ‘Het Nieuwe Telen’. Het teeltconcept combineert de kracht van plantenfysiologie en natuurkunde en richt zich op het in evenwicht houden van de plantbalansen. Tijdens het teeltproces worden voortdurend gegevens verzameld en geanalyseerd om na te gaan hoe de kasomstandigheden de gewasprestaties beïnvloeden. Deze gegevens worden als basis voor de daaropvolgende besluitvorming gebruikt.

 

Meten is weten
Een plant is van nature duurzaam en weerbaar tegen ziekten en plagen. Data geeft nieuwe inzichten in hoe de plant in de kas functioneert. Op basis van data kan de natuurlijke groeikracht van planten, zowel boven de grond als in de wortelzone, bevorderd worden door optimale groeiomstandigheden te creëren.
“Datagedreven telen betekent controle”, aldus Hans. “Je stuurt de teelt op feitelijke metingen en kennis gedreven. Daarom gaan wij steeds meer van de groene vingers af. We hoeven bijvoorbeeld niet meer te bepalen hoe het klimaat voelt, maar we halen informatie hierover uit getallen. Over besluitvormingen hoeft vervolgens niet meer gediscussieerd te worden; meten is tenslotte weten.”

De cijfers en data die uit de kas komen moeten nog wel vertaald worden. De data analist van OVATA kan deze data vertalen naar bruikbare informatie via dashboards. Op basis waarvan de teeltexperts weer beslissingen nemen. Hans vertelt hierover: “Zo zie je dat het speelveld in de kas verandert en we nu medewerkers in dienst hebben die hele andere kwaliteiten bezitten dan 20 jaar geleden nodig was.”

 

Hoe wordt de data verzameld?
“Belangrijk in de teeltstrategie van OVATA is de energiebalans”, aldus Hans. “Hoe de plant functioneert in de kas is allemaal te herleiden uit deze energiebalans. Daarom zijn licht- en temperatuurmetingen enorm belangrijk. Deze metingen worden continue uitgevoerd, en er worden automatisch aanpassingen in gemaakt wanneer de energiebalans niet de juiste streefwaardes aangeeft. De aanpassingen worden gestuurd met verschillende hulpmiddelen, zoals ventilatoren, schermdoeken en de vernevelingsinstallatie.”
“Meer data wordt verzameld door onder andere metingen van het watersysteem en de bemesting analyses. Deze metingen worden ook inzichtelijk in dashboards en maken de weerbaarheid van de plant sterker.”

 

Grootste voordelen van datagedreven telen
“Door datagedreven te telen heb ik controle over de teelt, kan ik sturen, verfijnen en besparen”, aldus Hans. Door deze teeltstrategie is OVATA minder afhankelijk van teeltvakmanschap. Het gebruik van hulpbronnen zoals water, energie en gewasbeschermingsmiddelen gaan omlaag en er wordt tegelijkertijd een optimalere productie behaald door te telen op basis van data: “deze teeltstrategie is dus zeker 100% duurzamer”.

Maart 2021 | pure succulents concepttafel

pure succulents concepttafel

OVATA heeft meer dan 35 jaar ervaring met succulenten. Ook wel vetplanten genoemd.  Hierdoor kunnen wij onze klanten adviseren op het gebied van winkelschap inrichting.

Plantfluencer ‘Plant with Roos’ laat vanaf minuut 7:30 OVATA pure succulents op de concepttafel zien.

Februari 2021 | Succulent storytelling OVATA

Ben jij net als ons succulenten (ook wel vetplanten) fan?
Ken jij het verhaal achter iedere plant?

70% van het assortiment van OVATA bestaat uit eigen rassen. Dit zijn succulenten met kwekersrecht. Klik op een van de onderstaande kwekersrecht plantsoorten en kom meer te weten over de plant, verzorgingstips en inspiratie.

pearls serie:

Echeveria green pearl
Echeveria spoon pearl
Echeveria indigo pearl
Echeveria curly pearl
Echeveria moon pearl
Echeveria purple pearl
Echeveria sky pearl
Echeveria thriller pearl
Echeveria olive pearl
Echeveria silver pearl
Echeveria magma pearl

ROCKS serie:

Aloe aristata magic
Aloe jaws
Aloe demi
Astroloba dinosaur
Gasteria sophie

WOODS serie:

Crassula magical tree
Crassula curly green
Crassula hulk
Crassula minova magic
Crassula sunset magic
Crassula trompet

Oktober 2020 | Aflevering De Achtertuin - OVATA vertelt over de impact van de coronacrisis

Tuinbouw in de coronacrisis. OVATA vertelt over de impact van de coronacrisis. ‘’Wij gingen van 100% naar 3% omzet in één weekend, de verkoop stortte compleet in’’, aldus Hans.

Oktober 2020 | Artikel - OVATA verrast medewerkers Stichting Ipse de Bruggen

De tekening van de auto is gemaakt door Marcel, een van de cliënten. OVATA haalt met regelmaat de geplakte stokjes bij het Willem Felsoord op met de OVATA bus. Marcel heeft als cadeau de bus nagetekend. Lees hier het artikel.

Juni 2020 | Film - Het Aloe vera veld bij de Batwa's (Pygmeeën)

Het Aloe vera veld bij de Batwa’s (Pygmeeën)

April 2020 | Radio paprika tasty radio - GELUKS acties

OVATA spreads some LUCK!

Gelukspoppetjes…..de geluksbrengers! Wie kent de gelukspoppetjes van vroeger niet? Iedereen kan in de moeilijke corona tijd extra geluk gebruiken, daarom voegen wij dit toe aan onze pure succulents.

Luister de radio aflevering hier.

Maart 2020 | Artikel FBNed - Wij telen atleten