Let the media talk for us!

Bekijk hier verschillende (nieuws)artikelen die zijn geschreven over OVATA in de media.

Januari 2023 | Artikel Meer biodiversiteit

Lees het originele artikel in KAS magazine hier: 2301-kasmagazine-meer-biodiversiteit

Oktober 2022 | Artikel Geen Grijze maar Groene stroom

O2-neutraal en volledig circulair werken in 2030; dat is de stip op de horizon van OVATA. Om die reden is duurzaamheid de doorslaggevende factor in de keuzes die Hans en Karin Ammerlaan maken. De succulententelers kopen daarom sinds enkele jaren groene in plaats van grijze stroom in. Dit communiceren ze ook richting hun afnemers, die hier duidelijk waarde aan hechten.

 

1 juli jongstleden was een feestelijke dag bij OVATA in Bleiswijk: toen was het namelijk op de kop af 35 jaar geleden dat Hans Ammerlaan de kwekerij opzette. “Hans groeide op op een bloemenkwekerij, maar was als kind al gefascineerd door het stekken en kweken van vetplanten”, vertelt echtgenote Karin Ammerlaan. “Op zijn achttiende besloot hij de sprong in het diepe te wagen en startte hij zijn eigen succulentenkwekerij. Eerst heel kleinschalig, maar in de loop der jaren maakte het bedrijf een forse groei door. Vandaag de dag omvat dit maar liefst tien hectare.”

Ammerlaan benadrukt dat OVATA niet als doel heeft om de grootste te zijn, maar vooral de beste wil zijn. “We streven naar topkwaliteit, daarmee willen we het verschil maken. We telen een breed scala aan succulenten, waarvan we een groot deel zelf veredeld hebben en waar we ook kwekersrecht op hebben. Dit creëert extra onderscheidend vermogen in de markt. Onze succulenten gaan naar tuincentra, bouwmarkten en retailers door heel Europa. We focussen hierbij met name op het hogere segment.”

Lees het originele artikel in KAS magazine hier: Groene stroom

April 2022 | Artikel Meest effectieve strategie om biologische bestrijders in te zetten.

Februari 2022 | Artikel Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 bekend

Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 bekend

De tuinbouw presenteert echte innovatie en excellent ondernemerschap

Vandaag zijn de finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 bekend gemaakt. Bestuursvoorzitter Michiel F. van Ginkel bezocht Zentoo in Honselersdijk, OVATA in Bleiswijk, Niels Kreuk in Andijk en Wijnen Square Crops in Egchel om de felicitaties over te brengen. Deze bedrijven laten zien dat uitmuntend ondernemerschap ook tijdens uitdagende tijden kan zorgen voor succes op het gebied van duurzaamheid, innovatie en marktgerichtheid. Tegelijkertijd zijn er vandaag felicitaties langsgebracht bij de genomineerden voor de themaprijs Robotisering en datagedreven tuinbouw. Dat zijn Blue Radix, Royal Brinkman, Gearbox Innovations en PATS Indoor Drones. Op 21 april worden de winnaars bekend gemaakt op de Floriade.

 

De vier finalisten 

Zentoo is een aansprekend, ambitieus en duurzaam bedrijf, dat de chrystantenteelt de laatste tien jaar een boost heeft gegeven met uitgekiende marketing. Ook in de teelt paste Zentoo veel innovaties toe op het gebied van led-belichting, biologische gewasbescherming en data gedreven teelt.

Ambitieus, innovatief en duurzaam, dat zijn termen die bij familiebedrijf OVATA passen. De teler van succulenten heeft een duidelijke visie op de teelt van nicheproducten, waarbij 75% uit eigen veredeling komt. Ze laten excellentie in processen zien, maar ook grote sociale betrokkenheid.

Niels Kreuk b.v. is één van de meest progressieve tulpentelers in de sector. Het bedrijf is de laatste jaren op een succesvolle manier getransformeerd tot een duurzaam en innovatief teeltbedrijf. Lef is getoond met de meerlagen teelt, maar ook met innovaties in de bewaring van bollen.

Meer dan 65 procent van het energieverbruik op beide locaties van Wijnen Square Crops is fossielvrij en duurzaam. Het is één van de initiatieven van de groenteteler waaruit innovatief, marktgericht en innovatief ondernemerschap wordt het getoond.

 

Innovatie en ondernemerschap in uitdagende tijden

In 2022 staat de tuinbouw voor een aantal grote uitdagingen. Hoge gasprijzen bepalen het gesprek van de dag en het invullen van de werkgelegenheid is al een aantal jaren een complex vraagstuk. Dat maakt het juist belangrijk om ondernemerschap en innovatie te prijzen. In deze sector, die voor een

 

groot gedeelte uit (oorspronkelijk) familiebedrijven bestaat, heeft vaker tegen hoge kliffen op moeten klimmen. Nuchter, oplossingsgericht en in staat om juist ook in uitdagende tijden te blijven ondernemen en op duurzame wijze gezond voedsel, bloemen, planten en bomen te telen, dat is wat de Nederlandse tuinbouw relevant maakt. In de tuinbouw is innovatie de langstlopende traditie en dat willen we ook dit jaar weer laten zien.

 

35e prijsuitreiking op 21 april op de Floriade

De winnaars worden op de Floriade op 21 april bekendgemaakt door minister Henk Staghouwer, sinds begin dit jaar de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

 

Over de Tuinbouw Ondernemersprijs

De Tuinbouw Ondernemersprijs is dé ondernemersprijs van de sector, die jaarlijks toegekend wordt door de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Innovatiefonds Hagelunie/Interpolis, Royal FloraHolland, Rabobank Flynth Adviseurs en accountants, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, GroentenFruit Huis zijn partner in de stichting.

Met het uitreiken van de Ondernemersprijs stelt de stichting zich ten doel om bekendheid te geven en belangstelling te wekken voor de positieve en innovatieve ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouwsector.

 

December 2021 | onderhoudsplan borgt continuïteit in proces

OVATA borgt continuïteit in proces met onderhoudsplan voor automatisering

Al meer dan 30 jaar teelt OVATA succulenten met passie. Iedere succulent, ongeacht het moment van het jaar, is van dezelfde kwaliteit, intense kleur en sterkte. In 2007 bouwde OVATA een nieuw geautomatiseerd, gerobotiseerd en gemechaniseerd glastuinbouwbedrijf van 10 hectare. CODEMA leverde, voor dit destijds nieuwe bedrijf, een groot aantal op maat gemaakte teeltsystemen. De hoge mate van automatisering van deze systemen maakt continuïteit in processen van essentieel belang.

Christiaan Solleveld – floor manager OVATA – “Onze geautomatiseerde teeltsystemen zijn inmiddels 15 jaar oud. Onze handige collega pleegde zelf af en toe onderhoud, maar het onderhoud aan onze systemen was ondermaats. We merkten dat materialen en onderdelen gingen slijten.” Vanuit zijn functie is Christiaan verantwoordelijk voor onderhoud. Vanwege de grote afhankelijkheid, ging hij met CODEMA in gesprek over een onderhoudsplan.

 

Win-win situatie

“Het gesprek met CODEMA resulteerde in een jaarlijks onderhoudscontract. Eén keer klein onderhoud in het voorjaar en aan het einde van het jaar groot onderhoud op zo’n manier dat ons dagelijkse proces hier geen hinder van ondervindt. In mijn ogen een voor beide partijen win-win situatie. Wij zijn verzekerd van een vakkundig monteur die voor ons het onderhoud pleegt. CODEMA kan op zijn beurt materiaal en personeel tijdig bestellen en inplannen.”

Onderhoud voorzien

“We zijn nu 1 jaar bezig. Tijdens het klein onderhoud, smeert CODEMA alle machines. We gebruiken dit moment ook om problemen te voorzien. Wat kan beter en wat moet vervangen worden. Na het klein onderhoud maakt CODEMA een totaal onderhoudsoverzicht. Wij beslissen wat we met het groot onderhoud later in het jaar, aanpakken en/of vervangen. Alles valt of staat voor ons met goed werkende automatisering. De middentrein bijvoorbeeld, rijdt 24/7 en vervult een cruciale rol in ons proces. Een storing hieraan betekent voor ons een serieus probleem. Ons dagelijkse proces moet doorgaan. Dat willen we hiermee voorkomen. Hieraan draagt CODEMA met het onderhoudsplan aan bij. Dat geeft rust.”

April 2021 | Datagedreven telen bij OVATA

OVATA en datagedreven telen

Op 7-jarige leeftijd begon Hans Ammerlaan al met het stekken en verkopen van Crassulas. De passie voor planten ontwikkelde zich verder; Hans is nu al zo’n 34 jaar eigenaar en teler van ‘OVATA pure Succulents’. Sinds 2013 teelt OVATA steeds meer in harmonie met de natuur. Deze ontwikkeling is een gevolg van een grote brand in 2012. Na deze brand besloot Hans over te gaan op een nieuwe teeltstrategie om in eerste instantie minder afhankelijk te zijn van teeltvakmanschap. De nieuwe strategie is onder andere gebaseerd op de teeltfilosofie ‘Het Nieuwe Telen’. Het teeltconcept combineert de kracht van plantenfysiologie en natuurkunde en richt zich op het in evenwicht houden van de plantbalansen. Tijdens het teeltproces worden voortdurend gegevens verzameld en geanalyseerd om na te gaan hoe de kasomstandigheden de gewasprestaties beïnvloeden. Deze gegevens worden als basis voor de daaropvolgende besluitvorming gebruikt.

 

Meten is weten
Een plant is van nature duurzaam en weerbaar tegen ziekten en plagen. Data geeft nieuwe inzichten in hoe de plant in de kas functioneert. Op basis van data kan de natuurlijke groeikracht van planten, zowel boven de grond als in de wortelzone, bevorderd worden door optimale groeiomstandigheden te creëren.
“Datagedreven telen betekent controle”, aldus Hans. “Je stuurt de teelt op feitelijke metingen en kennis gedreven. Daarom gaan wij steeds meer van de groene vingers af. We hoeven bijvoorbeeld niet meer te bepalen hoe het klimaat voelt, maar we halen informatie hierover uit getallen. Over besluitvormingen hoeft vervolgens niet meer gediscussieerd te worden; meten is tenslotte weten.”

De cijfers en data die uit de kas komen moeten nog wel vertaald worden. De data analist van OVATA kan deze data vertalen naar bruikbare informatie via dashboards. Op basis waarvan de teeltexperts weer beslissingen nemen. Hans vertelt hierover: “Zo zie je dat het speelveld in de kas verandert en we nu medewerkers in dienst hebben die hele andere kwaliteiten bezitten dan 20 jaar geleden nodig was.”

 

Hoe wordt de data verzameld?
“Belangrijk in de teeltstrategie van OVATA is de energiebalans”, aldus Hans. “Hoe de plant functioneert in de kas is allemaal te herleiden uit deze energiebalans. Daarom zijn licht- en temperatuurmetingen enorm belangrijk. Deze metingen worden continue uitgevoerd, en er worden automatisch aanpassingen in gemaakt wanneer de energiebalans niet de juiste streefwaardes aangeeft. De aanpassingen worden gestuurd met verschillende hulpmiddelen, zoals ventilatoren, schermdoeken en de vernevelingsinstallatie.”
“Meer data wordt verzameld door onder andere metingen van het watersysteem en de bemesting analyses. Deze metingen worden ook inzichtelijk in dashboards en maken de weerbaarheid van de plant sterker.”

 

Grootste voordelen van datagedreven telen
“Door datagedreven te telen heb ik controle over de teelt, kan ik sturen, verfijnen en besparen”, aldus Hans. Door deze teeltstrategie is OVATA minder afhankelijk van teeltvakmanschap. Het gebruik van hulpbronnen zoals water, energie en gewasbeschermingsmiddelen gaan omlaag en er wordt tegelijkertijd een optimalere productie behaald door te telen op basis van data: “deze teeltstrategie is dus zeker 100% duurzamer”.

Maart 2021 | pure succulents concepttafel

pure succulents concepttafel

OVATA heeft meer dan 35 jaar ervaring met succulenten. Ook wel vetplanten genoemd.  Hierdoor kunnen wij onze klanten adviseren op het gebied van winkelschap inrichting.

Plantfluencer ‘Plant with Roos’ laat vanaf minuut 7:30 OVATA pure succulents op de concepttafel zien.

Februari 2021 | Succulent storytelling OVATA

Ben jij net als ons succulenten (ook wel vetplanten) fan?
Ken jij het verhaal achter iedere plant?

70% van het assortiment van OVATA bestaat uit eigen rassen. Dit zijn succulenten met kwekersrecht. Klik op een van de onderstaande kwekersrecht plantsoorten en kom meer te weten over de plant, verzorgingstips en inspiratie.

pearls serie:

Echeveria green pearl
Echeveria spoon pearl
Echeveria indigo pearl
Echeveria curly pearl
Echeveria moon pearl
Echeveria purple pearl
Echeveria sky pearl
Echeveria thriller pearl
Echeveria olive pearl
Echeveria silver pearl
Echeveria magma pearl

ROCKS serie:

Aloe aristata magic
Aloe jaws
Aloe demi
Astroloba dinosaur
Gasteria sophie

WOODS serie:

Crassula magical tree
Crassula curly green
Crassula hulk
Crassula minova magic
Crassula sunset magic
Crassula trompet

Oktober 2020 | Aflevering De Achtertuin - OVATA vertelt over de impact van de coronacrisis

Tuinbouw in de coronacrisis. OVATA vertelt over de impact van de coronacrisis. ‘’Wij gingen van 100% naar 3% omzet in één weekend, de verkoop stortte compleet in’’, aldus Hans.

Oktober 2020 | Artikel - OVATA verrast medewerkers Stichting Ipse de Bruggen

De tekening van de auto is gemaakt door Marcel, een van de cliënten. OVATA haalt met regelmaat de geplakte stokjes bij het Willem Felsoord op met de OVATA bus. Marcel heeft als cadeau de bus nagetekend. Lees hier het artikel.

Juni 2020 | Film - Het Aloe vera veld bij de Batwa's (Pygmeeën)

Het Aloe vera veld bij de Batwa’s (Pygmeeën)

April 2020 | Radio paprika tasty radio - GELUKS acties

OVATA spreads some LUCK!

Gelukspoppetjes…..de geluksbrengers! Wie kent de gelukspoppetjes van vroeger niet? Iedereen kan in de moeilijke corona tijd extra geluk gebruiken, daarom voegen wij dit toe aan onze pure succulents.

Luister de radio aflevering hier.

Maart 2020 | Artikel FBNed - Wij telen atleten