De Stichting Thot-Worldwide, Theatre for Education is in 2009 opgericht op initiatief van Maarten Bootsma. De stichting heeft als doel:

“Het door middel van educatieve en interactieve theatervoorstellingen sociale en maatschappelijke probleemstellingen bespreekbaar en inzichtelijk te maken voor de doelgroep ‘jongeren (12-18 jaar) en volwassenen, waar ook ter wereld en in het bijzonder ontwikkelingslanden.”

 

Na een interview met één van de slachtoffers van Kony, ontstond het volgende project: Help vrouwen in Oeganda om oud te worden zonder pijn. Er zijn in Noord-Oeganda veel vrouwen die door rebellen, tijdens de afgelopen oorlog, in hun gezicht grof zijn verminkt. Oren en lippen eraf. Deze vrouwen lijden dagelijks en vechten voor hun bestaan. Hun droom is om oud te worden zonder pijn.

Vrouw-oeganda-aloe-vera-in-hand
ovata-oorsprong
because-we-care-uganda

Aloe vera in oeganda

OVATA heeft in 2012 1500 Aloe vera stekplanten voor Oeganda beschikbaar gesteld en de distributie gerealiseerd. Van deze stekken is een prachtig veld aangelegd waarvan OVATA ook het onderhoud financiert. Iedere vrouw krijgt vanuit dit veld stekken om een eigen veld aan te leggen. De Aloe vera is een succulent waarvan de bladeren een gel bevatten die direct pijn verlicht en de huid soepel maakt. De vrouwen kunnen de gel leren verwerken tot medicijn. Zo helpen zij zichzelf, hun omgeving en kunnen ze Aloe vera bladeren verkopen om geld verdienen om te leven ……. zonder pijn!

Wil je meer weten over dit geweldige project? Lees het ontstaan van de samenwerking en de organisatie Hope North Uganda.

UPDATE juni 2017

Er zijn 30 zakken met ieder 150 stekken van het land van Hope North naar Gulu getransporteerd! Vervolgens zijn er tien zakken met 150 Aloe vera stek naar de Batwa’s (pygmeeën) gebracht in een tijdsbestek van maar liefst 18 uur. Deze stekken worden op een nieuw stuk land van een sociaal werker uitgezet. Deze werker heeft in januari al een bok ‘geleend’ voor het werk. Anna, de vrouw met een winkel in Gulu voor biologische bestrijdingsmiddelen, ontvangt de overige twintig zakken aloe vera. Zij verdeelt de zakken onder 20 locale boeren.

UPDATE februari 2020

De Aloe vera’s doen het goed in de natuurlijke habitat. Er is een mooi veld in de buurt van Kabale aangeplant. Kabale ligt aan de voet van de bergen in het zuiden van Oeganda en bij de grens van Rwanda en Congo-Kinshasa. Het veld dat daar is aangelegd wordt met veel liefde door Sara (social worker) onderhouden. Zij heeft ervoor gezorgd dat, inmiddels twee jaar later, dit mooie grote planten zijn geworden met veel stekjes. Een Aloe vera geeft ongeveer 10 stekjes per jaar. Deze stekjes worden verwijdert van de plant en weggegeven om nieuwe velden aan te leggen.

In 2020 zijn er vier zakken van het veld naar de Batwa-Pygmeeën in de bergen gebracht. Het zijn niet de eerste zakken met stekjes, maar de Batwa’s zijn uit de bossen verdreven door het leger en hebben geen land, lijden honger en velen zijn ziek. Veldjes spoelen soms weg of worden uit nood al gebruikt voor de planten hun volle wasdom hebben kunnen bereiken.

In het noorden van Oeganda zijn twee zakken van Gulu naar Arua gebracht want ook daar worden kleine veldjes aangelegd. Vrouwengroepen die zijn ontstaan rond theaterprojecten van Thoth-Worldwide, werken hier aan hun zelfstandigheid en willen uit de armoede-lus komen die hen gevangen houdt.

De plant is werkelijk Nature’s Secret Healer!

 

UPDATE september 2022

De Batwas’s mogen niet meer in de jungle omdat de overheid heeft bepaald dat de laatste mountain gorilla’s beschermd moeten worden omdat dit goed is voor toerisme. Dit heeft er echter voor gezorgd dat de Batwa’s niet meer de jungle in kunnen om zichzelf te voorzien van eten.

 

Vanuit deze problematiek is het bijenproject ontstaan. Samen met THOT-worldwide organisatie en de donaties van OVATA hebben de Batwa’s alle middelen gekregen om zelf honing te maken, zoals: bijenkorven, beschermingsmateriaal en verwerkingsspullen. Er staan nu 20 bijenkorven bij twee Batwa groepen. 10 bijenkorven per groep.

 

De eerste ‘oogst’ honing was slechts een heel klein beetje maar daar waren de Batwa’s al erg trots op. De hoeveelheid honing neemt steeds meer toe. Ze gebruiken de honing als medicijn en als voedsel. Daarnaast is het ook een ruilmiddel.

UPDATE februari 2023

Doel van het bezoek in februari is om de Aloe vera stekken dichter bij de Batwa te brengen. De Aloe vera planten worden gebruikt als medicijn, maar worden ‘s nachts gestolen door buren. Hierdoor is het bestaande Aloe vera veld zo goed als leeg. Op andere plekken in Oeganda staan Aloe vera velden waar de stekken vanaf gehaald worden. Deze worden vervolgens weer naar de Batwa gebracht.

Ook geven we de Bata uitleg over gebruik Aloe vera.

Batwa (PYGEMEEËN)

De Batwa (pygmeeën) zijn een van de oudste nog bestaande stammen in Afrika, maar hun cultuur, identiteit en taal worden steeds bedreigd. Veel gemeenschappen in Oeganda zijn verdreven door natuurbeschermingsprojecten. Het overgebleven bos is door grootschalige houtkap, uitbreiding van landbouwgrond en commerciële activiteiten, zoals intensieve handel in ‘wild vlees’, ernstig aangetast.

De Pygmeeën lijden onder extreme armoede en een slechte gezondheid; zij leven in ‘illegale’ nederzettingen aan de randen van gebieden die ooit van hen waren.