OVATA verduurzaamt op diverse processen binnen de organisatie. Door middel van data, het leren van andere sectoren en experimenteren blijven we innoveren.

We minimaliseren de impact van onze afvalstromen waaronder karton, plastic, batterij en plant afval op het milieu.

Maar ook hoe je zo efficiënt mogelijk omgaat met water, energie en gewasbeschermingsmiddelen. En tegelijkertijd het optimaliseren productie behalen.

Dit alles resulteert in stralende planten met een sterk karakter. Daar worden wij blij van, maar ook de consument.

 

Growing better, respecting the enviroment

ovata-bedrijf-tweede-teeltlaag

VEENVRIJ

Na een avontuur van 6 jaar kunnen wij trots mededelen dat wij onze SuPure® Succulenten zijn gaan produceren met een grondmengsel zonder veen.
In deze periode zijn wij van 60% naar 0% veen gegaan. Nieuwsgierig hoe?

  • 2 keer per jaar is ons veenpercentage met 5% verlaagd.
  • Ons grondmengsel is 32 keer aangepast.
  • Ruim 500 grond- en plantanalyses genomen om de teelt nauwkeurig te blijven volgen.
  • Enorme toewijding en liefde van onze telers.

Deze reis naar een grondmengsel zonder veen heeft nog veel meer gebracht. Door de resultaten van de tests grondig in kaart te brengen doormiddel van analyses, hebben wij het ultieme grondmengsel weten te creëren.
Dit resulteert in nóg mooiere, hardere, gezondere en bovenal meer stralende SuPure® Succulenten.
De eerste veenvrije planten zullen in week 10 van 2024 onze klanten verblijden. Voor de zomer van 2024 zal de laatste plant, met al een laag veenpercentage van maximaal 10%, onze kwekerij verlaten.

Water Life Cycle

Eén van onze innovaties is een 100% gesloten watersysteem, de ‘Water Life Cycle’.

Het combineert twee werelden: de Japanse koikarper industrie met het water gereinigd door inzet van filters, lucht en beweging, maar ook de rioolwaterzuivering.

Daarnaast is er een waterval bij OVATA. De nagebootste waterval zorgt voor een natuurlijk reinigingssysteem waarbij het water eindigt in de biofilter. Bacteriën in de lava eten de schadelijke bacteriën, virussen en schimmels: ‘The good eats the bad’. Dit systeem reinigt het water waarmee wij onze succulenten gezond, sterk en blij maken.

Datagedreven telen

De teeltfilosofie ‘Het Nieuwe Telen’. Het teeltconcept combineert de kracht van plantenfysiologie en natuurkunde en richt zich op het in evenwicht houden van de plantbalansen. Tijdens het teeltproces worden voortdurend gegevens verzameld en geanalyseerd om na te gaan hoe de kasomstandigheden de gewasprestaties beïnvloeden.

Er wordt gebruik gemaakt van hightech klimaatbeheersingssystemen om het energieverbruik te minimaliseren.

Biodiversiteit rondom de kas

OVATA doet mee met het experiment biodiversiteit rondom de kas door GTNL, Provincie ZH Greenport WH, in uitvoering door InnoPlant, WUR en vier telers. Sinds december 2021 is bij OVATA een stuk land bezaaid met bloemen, zijn er bomen gepoot en boomstronken met gaten neergelegd. Het doel is het verhogen van de biodiversiteit rondom de kas op een manier die ondersteunend is aan de teelt in de kas. De methode is om natuurlijke vijanden van plaaginsecten aan te trekken in de omgeving rondom de kas met natuurlijke beplanting. De functionele organismen die hiermee aangetrokken worden zijn:

    • Vliegende insecten die bloemen bestuiven en plaaginsecten bestrijden
    • Lopende roofinsecten die plaaginsecten bestrijden.
    • Spinnen, zij eten insecten.
    • Vogels, zij eten insecten.

Meer weten? Lees het artikel  2301-kasmagazine-meer-biodiversiteit

Focus op energiebesparing

Voor OVATA is het niet meer dan logisch om het energieplaatje zo duurzaam mogelijk in te richten. Dit betekent in de eerste plaats dat wordt getracht zo min mogelijk energie te verbruiken. Met 2 horizontale scherminstallaties kan variabel geschermd worden om de gewenste hoeveelheid licht in de kas toe te laten, voor optimale groei. De schermen sluiten ´s nachts en zorgen voor een isolatiewaarde van 75%. Op warme dagen zorgt de hoogte van de kas in combinatie met de luchtramen voor goede koeling.

We zetten met onze veredeling sterk in op soorten die weinig energie nodig hebben. Daarnaast zijn we sinds 2021 intensief bezig met Het Nieuwe Telen, waarbij we het klimaat instellen op basis van natuurkundige wetten en data die worden gegenereerd door sensoren. Ook hierdoor hebben we stappen kunnen zetten.

 

Voor het verwarmen van de kassen gebruiken we geen gas! Wij gebruiken hiervoor restwarmte van een elektriciteitscentrale. OVATA wordt verwarmd met restwarmte van de RoCa-centrale. OVATA kan hiermee in haar volledige warmtebehoefte voorzien. Dit is uitgewerkt in de Heat Life Cycle.

Meer weten? Lees het artikel Groene stroom

icon-duurzaam-gr

Creating with care to preserve nature

SuPure® PLANET

  • null

    Het afval binnen OVATA wordt gescheiden en gerecycled. Zo wordt het fust gewassen en kweekpotten hergebruikt.

Het verwerken van afvalstoffen
  • null

    OVATA gebruikt voor 99% biologische bestrijdingsmiddelen, het ultieme doel is 100% biologisch.

    OVATA maakt GEEN gebruik van neonicotinoïden. Dit is een groep bestrijdingsmiddelen die verantwoordelijk is voor bijensterfte.

Biologische bestrijdingsmiddelen
  • null

    GEEN CO₂ uitstoot, we telen onze succulenten met natuurlijk CO₂.

    GEEN gasverbruik, we maken gebruik van natuurlijke restwarmte.

    GEEN lozing van water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

    Organische meststoffen worden toegepast in de teelt.

Een gesloten lucht, gas, watersysteem
  • null

    De certificering On the way to PlanetProof bewijst dat de OVATA pure succulents duurzamer zijn geproduceerd en daardoor beter zijn voor natuur, milieu, klimaat, dier en mens.

Een van de eerste tuinbouwbedrijven met certificering ‘On the way to PlanetProof’
  • null

    De kartonnen tray van OVATA is geproduceerd volgens de FSC (Forest Stewardship Council) 2020 standaarden. 100% recyclebaar.

    De kweekpot bestaat voor 100% uit gerecycled materiaal. En is dus gemaakt van afvalproducten die hergebruikt zijn.

Gebruik van duurzame materialen
  • null

    We benutten onze oppervlaktes optimaal met een tweede teeltlaag boven het productieproces. Daarnaast wordt er gekweekt op containers, waardoor het kasoppervlak en de energiebronnen maximaal worden benut.

Efficiëntie