OVATA verduurzaamt op diverse processen binnen de organisatie. Door middel van data, het leren van andere sectoren en experimenteren blijven we innoveren.

We minimaliseren de impact van onze afvalstromen waaronder karton, plastic, batterij en plant afval op het milieu.

Maar ook hoe je zo efficiënt mogelijk omgaat met water, energie en gewasbeschermingsmiddelen. En tegelijkertijd het optimaliseren productie behalen.

Dit alles resulteert in stralende planten met een sterk karakter. Daar worden wij blij van, maar ook de consument.

 

Growing better, respecting the enviroment

ovata-bedrijf-tweede-teeltlaag

Water Life Cycle

Eén van onze innovaties is een 100% gesloten watersysteem, de ‘Water Life Cycle’.

Het combineert twee werelden: de Japanse koikarper industrie met het water gereinigd door inzet van filters, lucht en beweging, maar ook de rioolwaterzuivering.

Daarnaast is er een waterval bij OVATA. De nagebootste waterval zorgt voor een natuurlijk reinigingssysteem waarbij het water eindigt in de biofilter. Bacteriën in de lava eten de schadelijke bacteriën, virussen en schimmels: ‘The good eats the bad’. Dit systeem reinigt het water waarmee wij onze succulenten gezond, sterk en blij maken.

Datagedreven telen

De teeltfilosofie ‘Het Nieuwe Telen’. Het teeltconcept combineert de kracht van plantenfysiologie en natuurkunde en richt zich op het in evenwicht houden van de plantbalansen. Tijdens het teeltproces worden voortdurend gegevens verzameld en geanalyseerd om na te gaan hoe de kasomstandigheden de gewasprestaties beïnvloeden.

Biodiversiteit rondom de kas

OVATA doet mee met het experiment biodiversiteit rondom de kas door GTNL, Provincie ZH Greenport WH, in uitvoering door InnoPlant, WUR en vier telers. Sinds december 2021 is bij OVATA een stuk land bezaaid met bloemen, zijn er bomen gepoot en boomstronken met gaten neergelegd. Het doel is het verhogen van de biodiversiteit rondom de kas op een manier die ondersteunend is aan de teelt in de kas. De methode is om natuurlijke vijanden van plaaginsecten aan te trekken in de omgeving rondom de kas met natuurlijke beplanting. De functionele organismen die hiermee aangetrokken worden zijn:

 • Vliegende insecten die bloemen bestuiven en plaaginsecten bestrijden
 • Lopende roofinsecten die plaaginsecten bestrijden.
 • Spinnen, zij eten insecten.
 • Vogels, zij eten insecten.

Focus op energiebesparing

Voor OVATA is het niet meer dan logisch om het energieplaatje zo duurzaam mogelijk in te richten. Dit betekent in de eerste plaats dat wordt getracht zo min mogelijk energie te verbruiken. “We zetten in onze veredeling sterk in op soorten die weinig energie nodig hebben. Daarnaast zijn we sinds 2021 intensief bezig met Het Nieuwe Telen, waarbij we het klimaat instellen op basis van natuurkundige wetten en data die worden gegenereerd door sensoren. Ook hierdoor hebben we stappen kunnen zetten. Verder werken we al vijftien jaar met een dubbel energiescherm, om warmte te besparen.

 

OVATA wordt verwarmd met restwarmte van de RoCa-centrale. OVATA kan hiermee in haar volledige warmtebehoefte voorzien. Dit is uitgewerkt in de Heat Life Cycle.

icon-duurzaam-gr

Creating with care to preserve nature

SuPure® PLANET

 • null

  Het afval binnen OVATA wordt gescheiden en gerecycled. Zo wordt het fust gewassen en kweekpotten hergebruikt.

Het verwerken van afvalstoffen
 • null

  OVATA gebruikt voor 99% biologische bestrijdingsmiddelen, het ultieme doel is 100% biologisch.

  OVATA maakt GEEN gebruik van neonicotinoïden. Dit is een groep bestrijdingsmiddelen die verantwoordelijk is voor bijensterfte.

Biologische bestrijdingsmiddelen
 • null

  GEEN CO₂ uitstoot, we telen onze succulenten met natuurlijk CO₂.

  GEEN gasverbruik, we maken gebruik van natuurlijke restwarmte.

  GEEN lozing van water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

  Organische meststoffen worden toegepast in de teelt.

Een gesloten lucht, gas, watersysteem
 • null

  De certificering On the way to PlanetProof bewijst dat de OVATA pure succulents duurzamer zijn geproduceerd en daardoor beter zijn voor natuur, milieu, klimaat, dier en mens.

Een van de eerste tuinbouwbedrijven met certificering ‘On the way to PlanetProof’
 • null

  De kartonnen tray van OVATA is geproduceerd volgens de FSC (Forest Stewardship Council) 2020 standaarden. 100% recyclebaar.

  De kweekpot bestaat voor 100% uit gerecycled materiaal. En is dus gemaakt van afvalproducten die hergebruikt zijn.

Gebruik van duurzame materialen
 • null

  We benutten onze oppervlaktes optimaal met een tweede teeltlaag boven het productieproces.

Efficiëntie