Bee happy 🐝

Iedereen weet dat bijen heerlijke honing maken, maar ze zijn veel belangrijker dan dat – zonder bijen zou het leven zoals we het kennen gewoon niet bestaan.

Weetjes over Bijen:

  • Een kolonie bestaat uit 20.000 – 30.000 bijen en één koningin
  • Een bij bezoekt tijdens elke verzamelreis tussen de 50 en 100 bloemen;
  • De hersenen van de bij zijn ovaal en ongeveer zo groot als een sesamzaadje;
  • Hun vleugels slaan ongeveer 200 keer per seconde;
  • Bijen zien alle kleuren behalve rood;
  • Naar schatting is 33% van de menselijke voedselvoorziening afhankelijk van bestuiving door insecten.

Because We Care

Honing project Oeganda

Sinds 2021 is het Because We Care project in Oeganda uitgebreid met het bijenproject. De eerste 10 korven met beschermingsmateriaal en verwerkings spullen plus een brommer voor ondersteuning zijn gefinancierd. De korven zijn voor een Batwa groep en leven aan de rand van het Bwindi Impenetrable National Park.
Na een geslaagde testfase zijn nog 2 Batwa groepen voorzien van korven.

 

Door het nieuwe Aloe vera veld en de bijenkorven hebben ze een nieuw doel in het leven, kunnen ze zichzelf voorzien van eten en het Aloe vera blad en honing verkopen / ruilen.

UPDATE Februari 2023

Maarten is de kartrekker van het Because We Care project in Oeganda. Hij is in februari in Kabale (Oeganda) naar de bush geweest om het bijenproject te bezoeken. Er zijn 60 bijenkorfen uitgezet om de kracht van het oerwoud een kleintje stukje terug te geven aan de Batwa die niet meer in de bossen mogen leven.

 

De vele bijenkorven brengen heel wat honing op.

De planeet

We hebben er maar 1

OVATA verduurzaamt op diverse processen binnen de organisatie. Door middel van data, het leren van andere sectoren en experimenteren blijven we innoveren.